2013-02-16 11:27

Ο φαύλος κύκλος των χαμένων αντικειμενικών

  Για πρώτη φορά συζητείται σοβαρά η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Ένας βασικός λόγος που το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή τους είναι για να αποδείξει ότι έχει επαφή με την πραγματικότητα. 
 
  Αρκεί, βέβαια, να κοιτάξει κατάματα την κατάρρευση των εμπορικών τιμών και να προχωρήσει σε ανάλογες μειώσεις των αντικειμενικών. Διαφορετικά θα κατηγορηθεί για κοροϊδία. Και υπάρχει κίνδυνος να συμβεί, όχι από πρόθεση, αλλά από έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης.
 
  Είναι γνωστό, ότι όσοι ασχολούνται με την αγορά ακινήτων στη χώρα μας ακολουθούν το ένστικτό τους, περισσότερο, παρά κάποια αξιόπιστα στοιχεία. Και πού να τα βρουν, άλλωστε; Οι εμπορικές αξίες σπανίως αναγράφονταν στα συμβόλαια και ο αριθμός των αγοραπωλησιών που δημοσιεύονταν από την στατιστική υπηρεσία ποτέ δεν ήταν επίκαιρος.
 
  Οι αλλαγές των φόρων οδηγούσαν σε κύματα μεταβιβάσεων, εικονικών αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, δημιουργώντας μια τεχνική άνοδο της αγοράς. Τέλος, το τραπεζικό σύστημα ερμήνευε την κτηματαγορά αναλόγως των συμφερόντων του (χορήγηση δανείων, εξασφαλίσεις κλπ).
 
  Είτε μας αρέσει είτε όχι οι μοναδικοί που είχαν και έχουν σχέση με την πραγματικότητα των τιμών, με το τι συμβαίνει τώρα, είναι οι μεσίτες. Παρακολουθούν καθημερινά την προσφορά και τη ζήτηση, ωστόσο, ποτέ δεν απέκτησαν ένα οργανωμένο σύστημα επεξεργασίας και δημοσιοποίησης στοιχείων. 
 
  Οι τράπεζες που θα μπορούσαν να αντλήσουν την πρωτογενή και ανεπεξέργαστη πληροφορία τους, δεν το έκαναν. Εμπιστεύτηκαν διορισμένους υπαλλήλους γιατί μπορούσαν να μιλήσουν την κοινή γλώσσα της... τραπεζικής γραφειοκρατίας. Έτσι, δεν είναι περίεργο, που πολλές εκτιμήσεις τους για την αξία των ακινήτων προέρχονταν από την ανάγνωση εφημερίδων μικρών αγγελιών και site.(!!!) 
 
  Από πού λοιπόν θα αντλήσει στοιχεία η επιτροπή που θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομιών το ποσοστό μείωσης των αντικειμενικών; Πώς θα υπολογίσει τις εμπορικές τιμές στις περισσότερες αστικές περιοχές που έχουν πέσει κάτω από αντικειμενικές; Μήπως από τις λιγοστές αγοραπωλησίες; Δύσκολο, διότι μπορεί να είναι ενδεικτικές, αλλά όχι αντιπροσωπευτικές. 
 
  Πώς θα υπολογίσει την αξία των επαγγελματικών ακινήτων; Οι πωλήσεις στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ποιος λοιπόν θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ανακοινώσει τιμές χωρίς να κατηγορηθεί ότι δεν το κάνει αυθαιρέτως;
 
  Εκτός από το «τεχνικό» ζήτημα, όμως, υπάρχει και το πολιτικό. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά η μείωση των αντικειμενικών αξιών, ευνοεί και αρκετούς από τους προνομιούχους. Όσοι είναι ιδιοκτήτες σε περιοχές του κέντρου, π.χ. Σύνταγμα, Κολωνάκι κλπ ή ιδιοκτήτες ακινήτων σε ακριβά βόρεια και νότια προάστια δικαίως αναμένουν γενναία μείωση των αντικειμενικών, διότι υπήρξε και μεγάλη πτώση των εμπορικών αξιών.
 
  Εφόσον επαληθευτούν οι προσδοκίες τους, θα πληρώνουν και λιγότερους φόρους. Αντιθέτως, σε λαϊκές περιοχές της Ελλάδος, οι αντικειμενικές αξίες που σήμερα είναι πολύ χαμηλές αναμένεται να αυξηθούν. Άρα οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν το κάτι παραπάνω. Το συμπέρασμα: Ο,τι κι αν γίνει τελικά, κάποιοι θα έχουν λόγους να διαμαρτύρονται. Αρκεί να μην είναι πάλι, όλοι! 
 
  Πηγή: www.capital.gr

—————

Πίσω


Επαφή

Θεοχαρόπουλος Γιώργος

Λεωφόρος Δημοκρατίας 14
Τ.Κ. 57013 - Ωραιόκαστρο
Θεσσαλονίκη


τηλ.: 2310771871
κιν.: 6944915871