Ο νόμος σκούπα για τα αυθαίρετα
Νόμιμα θα θεωρούνται όλα τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν προ του 1975 και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των ημερών.
Με το ίδιο νομοθέτημα, νομιμοποιούνται όλες οι μικροαυθαιρεσίες ενός ακινήτου που διαθέτει οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η δυνατότητα νομιμοποίησης των μικρών αυτών πολεοδομικών παραβάσεων θα ισχύει εσαεί.
Προβλέπεται ακόμα να νομιμοποιηθούν ορισμένες μεσαίου εύρους αυθαιρεσίες, όπως παραδείγματος χάριν κλεισμένος ημιυπαίθριος χώρος περιορισμένης επιφάνειας, πάλι εντός οικοδομικής άδειας. Οι μεγάλες παραβάσεις θα καλύπτονται από την ισχύουσα ρύθμιση της τακτοποίησης για 30 χρόνια.
Εκτός νομιμοποίησης μένουν τα αυθαίρετα σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, παραλίες, δημόσιους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους, όπως έχει δηλώσει στο «Εθνος» (2.3.2013) ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης. Εκτός επίσης και όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011, ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (νόμος 4014).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημιουργούνται τρεις κατηγορίες πολεοδομικών παραβάσεων ως εξής:
Μικρές αυθαιρεσίες που δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια, όπως αυτή προβλέπεται από την οικοδομική άδεια. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη θέση δωματίων, παραθύρων κ.λπ., μπάρμπεκιου, πέργολα, καθώς επίσης και οι παρεκκλίσεις που επιτρέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, με εξαίρεση τις πισίνες. Η νομιμοποίηση θα γίνεται με την καταβολή εφάπαξ ποσού, ενδεχομένως γύρω στα 500 ευρώ.
Μεσαίου εύρους αυθαιρεσίες. Εδώ εντάσσονται οι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι (και άλλοι) χώροι. Η δυνατότητα νομιμοποίησης θα εξαρτάται από την έκταση της παράβασης. Αν αυτή είναι περιορισμένη και δεν υπερβαίνει τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή, παραδείγματος χάριν ένας κλεισμένος ημιϋπαίθριος χώρος 20 τετραγωνικών μέτρων, θα υπάρξει νομιμοποίηση, με την καταβολή παραβόλου και προστίμου. Σε περιπτώσεις μεγάλων παραβάσεων, καθώς και για αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια (σε περιοχές όμως όπου επιτρέπεται η δόμηση) θα ισχύει η τακτοποίηση των 30 χρόνων.
Αυθαίρετα που εξαιρούνται της ρύθμισης (σε δάση, αιγιαλό κ.α.):
Σε ό,τι αφορά τα κτίσματα προ του 1975, η αναγνώρισή τους ως νομίμων θεωρείται πως αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα των πολεοδομικών πραγμάτων στη χώρα μας. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαθεί οι οικοδομικές άδειες στις πολεοδομίες. Στην επαρχία οι άδειες εκδίδονταν από το αστυνομικό τμήμα ή την κοινότητα, κάτι που κάνει ακόμα δυσκολότερη την ανεύρεσή τους. Υπενθυμίζουμε πως το 1975 είναι η χρονιά που τέθηκε σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.
Το νέο σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το τέλος του ερχόμενου Μαΐου, οπότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο, μέχρι τις 26 Μαρτίου 2013 είχαν υποβληθεί 510.577 δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων και είχαν γίνει 349.277 μεταβιβάσεις. Τα έσοδα, μέχρι τις 22 Μαρτίου, έφθαναν τα 808.663.998 ευρώ.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως παράλληλα με τη θεσμοθέτηση του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, προχωράει και η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων που έχει νομοθετηθεί από το 2010. Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή όλα τα στοιχεία ενός κτιρίου - σχέδια, οικοδομική άδεια, ενεργειακό πιστοποιητικό, βεβαιώσεις μηχανικών. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι το Προεδρικό Διάταγμα για την ταυτότητα του κτιρίου να είναι έτοιμο λίγο αφότου τεθεί σε ισχύ ο νόμος.
ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Τακτοποίηση χωρίς διορία
Δεν θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στην οριστική τακτοποίηση των μικροαυθαιρεσιών, οι οποίες θα νομιμοποιούνται εσαεί. Το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέληξε σε αυτή την απόφαση με δεδομένη την υποχρεωτική βεβαίωση του μηχανικού κατά τις μεταβιβάσεις ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία στο ακίνητο. Οι μικρής έκτασης παραβάσεις ενδέχεται να μην είναι σε γνώση του ιδιοκτήτη, ο οποίος μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο όταν επιχειρήσει να μεταβιβάσει το ακίνητό του. Για τον λόγο αυτό θα ορίζεται στο νομοσχέδιο πως οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις μπορούν να νομιμοποιούνται ανά πάσα στιγμή.
Εναντι καταβολής εφάπαξ ποσού, σταθερού για όλες τις περιπτώσεις.
Στις περιπτώσεις νομιμοποίησης μεσαίων παραβάσεων, προβλέπεται να υπάρξει ένας μηχανισμός υπολογισμού του προστίμου ανάλογος με αυτόν που ισχύει σήμερα στην τακτοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους θα κληθούν να καταβάλουν ένα ποσό, ακόμα και αν έχουν ενταχθεί στην τρέχουσα ρύθμιση της τακτοποίησης και έχουν καταβάλει ή ακόμα και εξοφλήσει ειδικό πρόστιμο και παράβολο. Στόχος πάντως του ΥΠΕΚΑ είναι να υπάρξει μικρή επιβάρυνση των ιδιοκτητών που έχουν ήδη καταβάλει κάποιο ποσό, κατά πάσα πιθανότητα μέσω συμψηφισμού.
«ΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ» ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ
«Ξεπαγώνουν» 60.000 υποθέσεις που έχει μπλοκάρει το ΣτΕ
Λύση στα 60.000 αυθαίρετα, η τακτοποίηση των οποίων έχει «παγώσει» εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα ιδιωτικά έγγραφα, επιχειρεί να δώσει το νέο σχέδιο νόμου.
Όπως είναι γνωστό, το ανώτατο δικαστήριο πριν από έναν χρόνο σταμάτησε τη διαδικασία της τακτοποίησης για τις περιπτώσεις εκείνες που στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα ή υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών και μηχανικών σχετικά με τον χρόνο ανέγερσης των αυθαίρετου κτίσματος.
Στον αρχικό νόμο 4014 της τακτοποίησης οριζόταν πως ο χρόνος ολοκλήρωσης του αυθαιρέτου κτίσματος πρέπει να αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες.
Επόμενες όμως τροποποιήσεις του νόμου επέτρεψαν και τα ιδιωτικά έγγραφα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τακτοποιούνται αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28 Ιουλίου 2011 ή ακόμα να τακτοποιούνται... μελλοντικά αυθαίρετα που δεν είχαν ακόμα κατασκευαστεί!
Η απόφαση του ΣτΕ ήρθε να σταματήσει αυτή τη «φάμπρικα», χιλιάδες όμως αυθαίρετα έμειναν στον αέρα...
Στο νέο νομοθέτημα θα υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει πως εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου, το ΥΠΕΚΑ θα έχει διαθέσιμους ορθοφωτοχάρτες της 28.7.11 που θα καλύπτουν όλη την επικράτεια.
Οι χάρτες αυτοί θα έχουν ισχύ δημοσίου εγγράφου (εφόσον εκδίδονται από δημόσια υπηρεσία) και θα αποδεικνύουν αν ένα ακίνητο (συγκεκριμένα ο σκελετός του) προϋπήρχε της παραπάνω ημερομηνίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ΥΠΕΚΑ βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους του ανώτατου δικαστηρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση του οικιστικού περιβάλλοντος.
—————
Επαφή
Θεοχαρόπουλος ΓιώργοςΛεωφόρος Δημοκρατίας 14
Τ.Κ. 57013 - Ωραιόκαστρο
Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310771871
κιν.: 6944915871
gtheoharopoulos@yahoo.com