2013-02-26 11:19

Ενεργειακά σουρωτήρια τα σπίτια στην Ελλάδα

  Χρυσό μετάλλειο στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη, παίρνουν τα σπίτια στην Ελλάδα, σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο.
 
   Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, το μέσο ελληνικό σπίτι του 2005, καταναλώνει περίπου τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση (ανά τ.μ. σε παρόμοιες συνθήκες κλίματος) από ένα σπίτι στη Φινλανδία.
 
   Επίσης, ένα μέσο ελληνικό σπίτι απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ένα αντίστοιχο (με βάση ίδιες θερμοκρασίες) σε Δανία, Σουηδία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Λιθουανία! 
 
   Και αν νομίζετε πως δεν υπάρχουν και χειρότερα για τα ελληνικά σπίτια τότε πρέπει να δείτε και τα στοιχεία της Eurostat. Αναλυτικότερα, τα ελληνικά νοικοκυριά παρουσιάζουν, με κλιματική αναγωγή, μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση κατά 30% από εκείνα της Ισπανίας και περίπου διπλάσια από της Πορτογαλίας. 
 
   Δεν είναι τυχαίο ότι και τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος - με βάση τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), δείχνουν ότι το 27,2% των κτιρίων δεν έχει θερμομόνωση και διαθέτει παλαιά και μη αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.
 
  Στη χαμηλότερη ενεργειακή κλάση, είναι δηλαδή ''τρύπια'' ενεργειακά, βρίσκεται το ένα στα τρία κτίρια, σύμφωνα με τα ενεργειακά πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί, ενώ η συντριπτική πλειονότητα, το 96,3% του κτιριακού δυναμικού, υπολείπεται από το ''κτίριο αναφοράς'', πράγμα που υποδεικνύει το τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας από τα κτίρια.
 
  Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ''Εξοικονομώ κατ' Οίκον'', το οποίο αναφέρεται σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας μικρότερης ή ίσης της κατηγορίας Δ.
 
  Συγκεκριμένα, τα κτίρια κατατάσσονται σε εννέα ενεργειακές κλάσεις, από Α+ (πολύ μικρή κατανάλωση) ως Η, που είναι η χειρότερη κατηγορία, ενώ το κτίριο αναφοράς ανήκει στην κλάση Β. Το 45,1% των κτιρίων που είχαν κατασκευαστεί προ του 1980 ανήκει στην ενεργειακή κλάση Η, ενώ τα κτίρια της περιόδου 1981-2010 σε ποσοστό 61,7% κατατάσσονται στις ενεργειακές κλάσεις Γ και Δ.
 
   Τα νέα κτίρια, περιόδου 2011-2013 κατά την οποία εφαρμόστηκε ο ΚΕΝΑΚ, ανήκουν σε ποσοστό 73,06% στις κατηγορίες Β και Γ.

—————

Πίσω


Επαφή

Θεοχαρόπουλος Γιώργος

Λεωφόρος Δημοκρατίας 14
Τ.Κ. 57013 - Ωραιόκαστρο
Θεσσαλονίκη


τηλ.: 2310771871
κιν.: 6944915871